wtorek, 16 maja 2017

Tagliatelle z wędzonym łososiem

         

         Kilka lat temu miałam przyjemność gościć u pewnej Polki, która mieszka od X lat we Włoszech w Umbrii. Podczas mojego pobytu wiele dowiedziałam się na temat kuchni włoskiej, między innymi, jak bardzo istotny jest rodzaj makaronu, którego używamy. Dzisiaj przepis na tagliatelle, ponieważ najlepiej pasuje do sosów o kremowej konsystencji, które idealnie otulają nam nitki makaronowe, przez co sos nie wyląduje nam na koszulce ;)





Przez te 40 minut w kuchni przypomniał mi się wyjazd w tę bujnie zieloną okolicę. Mam słabość do Włoch; krajobrazów, kultury, muzyki, kuchni i przede wszystkim wina!

Niestety w wielu miejscach, które proponują nam kuchnię włoską, potrawy znacznie odbiegają od ideału. Przez to łatwo się zniechęcić lub wyrobić sobie błędną opinię. Spróbujmy więc na chwile pobawić się we Włochów. Otwórzmy dobre wino, włączmy nastrojową muzykę i niech domem zawładną włoskie zapachy!

SKŁADNIKI:

100 G WĘDZONEGO ŁOSOSIA NA CIEPŁO
MAKARON TAGLIATELLE
500 G SZPINAKU
1 BIAŁA CZĘŚĆ PORA
100 G SERKA MASCARPONE
PĘCZEK PIETRUSZKI
3 DUŻE ZĄBKI CZOSNKU
MŁODE LIŚCIE BURAKA (może być botwinka)
ORZECHY NERKOWCA
OLEJ Z ORZECHÓW LASKOWYCH
MASŁO

PRZYPRAWY:
sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli, gałka muszkatołowa


Białą część pora przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle, ogień nie może być za wysoki. Po chwili dodajemy łyk białego wytrawnego wina lub wody. Chwile dusimy i dorzucamy posiekane ząbki czosnku. W tym samym czasie zagotowujemy 200ml wody i przygotowujemy na parze szpinak (około 4 minut) - jeśli szpinak jest młody wystarczy go przelać ciepłą wodą. Siekamy sparzone liście i dorzucamy na patelnie. Teraz czas na przyprawy - gałka muszkatołowa, szczypta chilli, sól i pieprz (ja dodałam również pieprz ziołowy). Gałka jest absolutnie konieczna do szpinaku, więc dodajemy większą szczyptę. W tak zwanym międzyczasie gotujemy makaron al dente i prażymy orzechy. Do warzyw na patelni dorzucamy serek mascarpone i posiekany pęczek pietruszki. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem.
Wykładamy na talerz i układamy kawałki wędzonego łososia. Posypujemy posiekanymi orzechami i nakładamy malutkie listki buraka. Całość skrapiamy olejem z orzechów laskowych.
Podajemy z delikatnym białym winem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz