Fuczki bieszczadzkie



               

                 Chciałabym Was w tym wpisie zasypać bieszczadzkimi widokami i zalać moją górską miłością, ale postaram się, żeby kuchnia była na pierwszym miejscu. Poprzez moje zamiłowania do terenów bojkowsko-łemkowskich nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała dotrzeć do ich regionalnych smaków. 
Dzisiaj przygotowałam fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty. Proste, szybkie i smakowite danie. 


               Gleba górska nigdy nie należała do najbardziej urodzajnych. Trzeba było sobie radzić inaczej. Prości ludzie z gór potrzebowali prostej diety, za to sytej. Produktów, które się nie psują albo które można łatwo przetworzyć. Kiszonki były świetnym rozwiązaniem na długie i ciężkie zimy.

Bojkowie i Łemkowie jakoś wyjątkowo lubowali się w kapuście zarówno gotowanej, jak i kiszonej. Hołubcie z kaszą lub ziemniakami, kiesełyca podawana z komperami z wodą z kiszonej kapusty, warenyky z ziemniakami i kapustą, aż w końcu dochodzimy do moich ulubionych i chyba najprostszych, a już na pewno najszybszych fuczek.

Fuczki to placki - smażone, jak ziemniaczane - z dużą ilością kiszonej kapusty, zalanej ciastem naleśnikowym. W zależności od wioski, a może nawet domowej chyży i gospodarza, robiło się je z kapusty surowej, jak i podgotowanej. Dodawano do nich dużą ilość kminku na lepsze trawienie, a następnie zapijano palinką lub, w późniejszym czasie, wódką z ziemniaka.

Kuchnia regionalna, zarówno Bieszczadu jak i Beskidu Niskiego, niewiele różni się od naszej polskiej. Charakterystyczne są dla niej potrawy jarskie, produkty tanie i łatwo dostępne.

Werchowyńcy, czy Hyrniaki (bo tak nazywali siebie ludzie z gór) lubili potrawy ostre i dobrze doprawione. Do fuczek podawana była gęsta śmietana, często wymieszana z dużą ilością czosnku.

Tym sposobem na moim talerzu znalazły się tradycyjne fuczki z ostrrrrą śmietaną ;)
             


Fuczki bieszczadzkie

Bieszczady





Fuczki bieszczadzkie



5-6 osób

SKŁADNIKI

80 dag odciśniętej kiszonej kapusty
200 ml mleka
250 g mąki

2 jaja
kminek
sól, pieprz



Kapustę kiszoną siekam i chwilę obgotowuję. Odcedzam i wyciskam z wody. Wrzucam do dużej miski. Zalewam mlekiem. Wbijam jaja, wsypuję garść kminku i partiami dodaję mąkę. Mieszam i przyprawiam solą, pieprzem. 

Na dużą patelnię wlewam olej i na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażę fuczki z obu stron po kilka minut. 

Ręcznikiem papierowym odsączam tłuszcz.

Gotowe placki podaję na talerzu z lekko posoloną śmietaną z dużą ilością czosnku ;)

A teraz smakujemy! 




Fuczki bieszczadzkie





Bieszczady




9 komentarzy:

  1. Witam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017".
    O "fuczkach" słyszałam, niestety nie miałam okazji ich spróbować.
    Twój przepis z pewnością pozwoli mi zmienić ten stan rzeczy :).
    Placuszki wyglądają wspaniale, zresztą, tak jak i przepiękne górskie widoki, zaprezentowane na zdjęciach.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mój przepis Ci to ułatwi! Naprawdę prosty i szybki obiad 😊

      Usuń
  2. Pyszne! Ja zamieniłam mąkę pszenną na mąkę pelnoziarnistą. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybka Gotówka - https://redirect.qxa.pl/YxNh9 - Uzyskaj Szybką Pożyczkę

    OdpowiedzUsuń
  4. 32 year old Accountant I Hobey McFall, hailing from Frontier enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Geocaching. Took a trip to Harar Jugol and drives a Bugatti Type 57S Atalante. naucz sie tego teraz

    OdpowiedzUsuń
  5. 53 yr old Business Systems Development Analyst Ferdinande Hanna, hailing from Gaspe enjoys watching movies like Sukiyaki Western Django and Reading. Took a trip to Greater Accra and drives a Allroad. Polecane do przeczytania

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger