sobota, 23 września 2017

Klasyczne brownie

           



                  Jesień sprzyja napadom depresji, a wszyscy doskonale wiedzą, że najlepszym lekarstwem na chandrę jest czekolada! Dlatego na zabicie trosk upiekłam brownie. Klasyczne, mocno czekoladowe, ale nie za słodkie. Proste w wykonaniu, piecze się szybko, a smakuje wybornie.





Niby proste, a jednak czasami może nie wyjść... Od lat korzystam z przepisu, który odnalazłam na blogu Kuchenne Fantazje i jedyne co zmieniłam to zastępuję połowę cukru miodem. Mniam! Niestety Monika z Kuchennych Fantazji od dłuższego czasu już się nie udziela w blogosferze, ale nadal polecam jej przepisy.



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
250g gorzkiej czekolady (2,5 tabliczki)
200g masła
200g cukru + 2 łyżki miodu
6 jaj
szczypta soli



Nastawiam wodę w garnku i doprowadzam do wrzenia. Do metalowej miski kruszę czekoladę i wkrawam masło. Pomału rozpuszczam w kąpieli wodnej.Gdy składniki się połączą, zestawiam z palnika i zostawiam do przestygnięcia. 
Jajka mieszam z cukrem do uzyskania puszystej masy (użyłam blendera, ale można ubijaczką).
Dodaję mąkę i sól. Pomału wlewam masę czekoladową, cały czas mieszając. 

Gdy obie masy połączą się w jednolite ciasto, przelewam do formy (32x25 - może być mniejsza, ale pamiętajcie o wydłużeniu czasu pieczenia).

Piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 minut - czasami na ostatnie 5 minut przełączam termoobieg). 











6 komentarzy:

  1. Też często do niej zaglądałam. Szkoda, że takie fajne blogi umierają...
    A brownie wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że przepisy zostały w wiecznym Internecie i można zasięgnąć inspiracji ;)

      Usuń
  2. Czy jest ktoś, kto nie kocha tego ciasta?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tę "mokrość" brownie.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też to lubię! A to jedna z wielu zalet tego ciasta :)

      Usuń