czwartek, 7 września 2017

Rozmarynowe cebulaki z makiem

                
               Drożdżówki z cebulą i makiem nie wymagają długiego wstępu. Natomiast wymagają sporo czasu, dlatego nie przygotowuję ich często.
Jednak 
staram się wygospodarować go na tyle, zazwyczaj przed dłuższym wyjazdem, aby przygotować alternatywę dla tradycyjnych kanapek. 
Można przygotować wszystko wieczór wcześniej i upiec na śniadanie. Są świetne na spotkanie ze znajomymi przy piwie, na ciepłą kolacje albo po prostu dla łasucha, który ma ochotę na coś wytrawnego.  
Pysznie pachną, wyglądają i smakują. 



Uwaga! Przepis na ciasto drożdżowe z tego posta nie nadaje się do słodkich wypieków!


CEBULAKI
10 sztuk

CIASTO
250 g mąki (u mnie pół na pół typ 550 i chlebowa typ 750)
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki mleka
1 jajo + 1 żółtko
~40 g oliwy z oliwek

FARSZ
3 duże cebule
1 łyżka masła
kilka listków świeżego rozmarynu
kminek
szczypta cukru
sól, pieprz

1 białko do smarowania + mak


Mąkę, drożdże i cukier mieszam. Wrzucam jajo, żółtko i sól i znowu mieszam. Pomału, stopniowo dolewam na zmianę mleko i oliwę. Równocześnie ugniatam ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencje (nie powinno za bardzo się kleić, ale nie może być mocno zbite), oprószam mąką, oklejam miskę folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (~1,5h).

Podczas wyrastania zajmuję się przygotowaniem nadzienia. Cebule kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam świeże listki rozmarynu - można użyć suszonego, ale wtedy proponuje go zmielić lub rozbić w moździerzu i dodać na samym końcu razem z kminkiem.
Gdy listki zaczną wydzielać intensywny zapach, wrzucam piórka cebuli i po kilku sekundach dodaje sól i cukier. Przysmażam do złotego koloru i przyprawiam pieprzem i kminkiem.
Farsz zostawiam do ostygnięcia i wracam do ciasta.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni (bez termoobiegu), a blache wykładam papierem do pieczenia.

Z ciasta formuję 10 placków (grubości około 1,5 cm). Smaruje roztrzepanym białkiem i nakładam cebulowy farsz na środek. Posypuje makiem.

Na koniec przykrywam ściereczką i zostawiam do podrośnięcia na 30 minut.

Takie cudowne cebulaczki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 20 minut.

Są przepyszne! Cebulka nie jest ostra, pachną niebiańsko, a ciasto jest chrupiące ;)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz