wtorek, 24 października 2017

Spaghetti panzanella i cukiniowe placuszki




                Makaron? Zawsze! Kuchnia włoska zawładnęła całym światem, a moją kuchnią na pewno ;) Między innymi dlatego, że jest szybka i pyszna - oczywiście. Dzisiaj przedstawiam Wam połączenie makaronu z placuszkami na bazie cukinii.





Właściwie z tego dania można przygotować dwa obiady.
Wtedy placuszki proponuję podać na rukoli lub szpinaku, a makaron klasycznie z panzanellą i pomidorkami koktajlowymi i świeżymi listkami bazylii - dopełniają świetnie smak i urozmaicają talerz kolorami ;)

A teraz wersja na bogato...



4-5 osób

PLACUSZKI

2 cukinie
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek koperku
1 cebula
1 jajo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta chilli

MAKARON

spaghetti
4 kromki czerstwego chleba
pęczek liści bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
garść orzechów włoskich


Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach. Posypuję obficie solą i odstawiam na 10-15 minut.
Cebulę kroję w kostkę, a pęczek koperku drobno siekam.
Wyciskam wodę z wiórek. Do odsączonej cukinii wrzucam kolejno cebulę, jogurt naturalny, jajo, koperek, przyprawy i wyciskam czosnek. Wszystkie składniki mieszam i porcjami dodaje mąkę.

Rozgrzewam patelnię i smażę placuszki - na średnim ogniu - z jednej i drugiej strony aż będą zrumienione.

Kromki czerstwego chleba rwę i wrzucam do blendera. Tnę drobno, po czym dodaję czosnek, liście bazylii, garść orzechów włoskich i dolewam  oliwy z oliwek, sól, pieprz i blenduję wszystko razem.
Tak przygotowaną panzanellę mieszam z ugotowanym wcześniej makaronem spaghetti.

Na talerz nakładam porcję makaronu i placuszki, które polewam sosem czosnkowym.

Posypuję startym parmezanem. Mniam! ;)



Smacznego!




2 komentarze: