wtorek, 21 listopada 2017

Chipsy z cukinii



                   Gdy pierwszy raz spróbowałam chipsów z cukinii byłam zauroczona! Robiłam je dosłownie za każdym razem, gdy chciało mi się coś pochrupać. Proste i szybkie! Zastąpiły mi ostatnio moje ukochane frytki, które są nieodzownym elementem weekendowych wieczorów filmowych.
Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby tak przygotowaną cukinię wpakować do lunchboxa i zajadać na drugie śniadanie w pracy lub szkole. Założę się, że wszystkie warzywne niejadki pokochają chipsy z cukinii!



SKŁADNIKI:

1 cukinia
1 szklanka płatków kukurydzianych (Cornflakes Lubella)*
1 jajko
2 łyżki startego parmezanu
sól,pieprz

1 kieliszek oliwy z oliwek

Cukinię myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na cienkie plastry.
Do miski wbijam jajko i dodaję starty ser oraz przyprawy.
Na talerzyku rozgniatam mocno płatki - można wrzucić do miksera.
Cukinie obtaczam w masie jajeczno-serowej, a następnie w panierce kukurydzianej.

Piekarnik nastawiam na 200 stopni (góra/dół).
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam opanierowane warzywo .
Skrapiam oliwą z oliwek.

Piekę około 20-30 minut aż chipsy będą złote i chrupiące.

Podałam z ketchupem, ale świetne będzie też sos czosnkowy lub guacamole ;)


*można zastąpić bułką tartą




Przepis bierze udział w akcji:


#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz