sobota, 18 listopada 2017

Penne z rydzami i polędwiczką wieprzową





                 Rydze! Szczerze mówiąc u mnie bez euforii... Jednak nie poddaję się i próbuję, jak tylko mogę, żeby te grzyby polubić. Nie lubię czegoś nie lubić, a szczególnie w kuchni! Tym sposobem powstał pomysł na rydze w sosie pomidorowo-śmietanowym. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. 




SKŁADNIKI:

makaron penne
100 g rydzów
polędwiczka wieprzowa
100 ml śmietanki 18%
100 ml passaty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
cebula
tymianek
sól, pieprz
2 łyki białego, wytrawnego wina
płatki peperonciny (opcjonalnie)
liście pora
25 g masła

Polędwiczkę wieprzową oczyszczam z błon. Kroję na 2 centymetrowe   . Rozgniatam palcami i zalewam oliwą z oliwek. Oprószam solą, pieprzem i rozgniatam ząbek czosnku - można też skropić octem balsamicznym.

Na dużej patelni rozpuszczam masło i, umyte, osuszone rydze, mocno podsmażam. Grzyby przekładam do miski i na pozostałym maślę podsmażam na złoto, pokrojoną w piórka, cebulkę. Dorzucam grzyby i umyte i pokrojone, zielone liście pora. Zalewam winem i duszę kilka minut.

Zalewam passatą pomidorową. Doprawiam tymiankiem, solą i pieprzem oraz płatkami peperonciny (można zastąpić sproszkowanym chilli). Zmniejszam ogień i dolewam śmietankę. Przez około 10 minut mieszam i stopniowo dodaję do sosu około 5 łyżek wody z makaronu.

Makaron (u mnie penne, ale równie dobrze nada się spaghetti lub tagliatelle) gotuję al dente.
Gotowy, wrzucam na patelnię z sosem i grzybami.

Polędwiczki smażę po półtorej minuty z jednej i drugiej strony.

Podaję makaron z polędwiczkami obficie posypany natką pietruszki.
Można oprószyć parmezanem.



Na zdjęciu widoczny nóż marki Ambition


Dla każdego z Was mam specjalny rabat na wyjątkowe produkty firmy Ambition w sklepie Dajar.
Świetny pomysł na prezent pod choinkę ;) 





#myAmbition

1 komentarz: