czwartek, 2 listopada 2017

Racuchy z kurczakiem i warzywami



                     Racuchy często kojarzą nam się z daniem dla dzieci, zazwyczaj na słodko. Nic bardziej mylnego. Uwielbiam obiadowe, wytrawne placki, z kalafiorem, brokułem, cukiniowe albo z mięsem mielonym. Tym razem lekkie i przyjemne połączenie filetów z kurczaka i warzyw.
Delikatne, pulchne, podane z ulubionym sosem lub sałatką. Dobre do lunchboxa, do pracy i do szkoły. Wspaniała alternatywa na "trochę inny obiad".



5-6 osób

CIASTO:

1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie

FARSZ:

2 filety z kurczaka
parmezan/ pecorino
marchewki
cukinia
mleko
natka pietruszki


Mleko, mąkę, proszek, jajko i przyprawy wrzucam do blendera i wyrabiam ciasto - musi być dość gęste.
Wstawić do lodówki na czas przygotowania kurczaka.

Mięso myję, oczyszczam i (najlepiej dzień wcześniej) zalewam 1/2 szklanki mleka*.
Odsączyć i pokroić w małą kostkę. Parmezan lub pecorino zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i oblepić kurczaka.
Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Marchew (obraną) i cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekam drobno. Wszystko mieszam z mięsem i zalewam ciastem.

Na patelni naleśnikowej rozgrzewam kilka kropel oliwy z oliwek i smażę racuchy na średnim ogniu po kilka minut (~5) z jednej i dużej strony.

Racuszki układam w naczyniu żaroodpornym, aby nie traciły ciepła.

Podaję z sosem czosnkowym i sałatką ze szpinaku.


*można pominąć



SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

szpinak
kolendra
awokado
pomidor

DRESSING
oliwa z oliwek
1 łyżka oliwy z ostropestu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka musztardy (użyłam słowackiej horcicy)
1 łyżka octu winnego (z białych winogron)
sól z chilli
pieprz







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz