piątek, 1 grudnia 2017

Zupa krem z soczewicy




                    Mając na uwadze Wasze zainteresowanie gulaszem z soczewicy, o którym pisałam na początku miesiąca, postanowiłam ugotować coś w podobnym klimacie. Jeśli ktoś kocha połączenie smaków kwaśnego, słodkiego i ostrego, to na pewno dzisiejszy przepis znajdzie się wśród Waszych ulubionych. Wbrew pozorom krem jest delikatny i bardzo aromatyczny. Prawdziwy Bliski Wschód w zasięgu Waszej kuchni ;) Najważniejsze, żeby było smacznie, zdrowo i kolorowo!




2 osoby

SKŁADNIKI:

1 szklanka soczewicy czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
0,5 cebuli
1 duży pomidor (można zastąpić gęstym przecierem)
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
100 ml mleka kokosowego (lub krowiego)
100 ml bulionu warzywnego
pół łyżeczki cukru brązowego
szczypta imbiru, kardamonu, cynamonu
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
sól, pieprz

świeża kolendra lub natka pietruszki


W garze rozgrzewam oliwę z oliwek. Podsmażam pokrojoną w piórka cebulę i dodaję imbir, kardamon, cynamon i liść laurowy. Po kilku minutach dodaję wyciśnięty czosnek i kolejne kilka minut smażę.
Wrzucam do gara pokrojone marchewkę i selera naciowego. Zalewam bulionem i dodaję pokrojonego pomidora (bez skórki) i szklankę soczewicy. Dorzucam łyżeczkę cukru. Na średnim ogniu gotuję przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Wlewam mleczko kokosowe i wsypuję garam masala. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 15 minut.

Po ostygnięciu miksuję na gładką masę.

Zupę podaję posypaną kolendrą lub natką pietruszki i polaną sokiem z limonki.




Ponieważ zbliżają się Święta, mam dla Was rabat w sklepiej Dajar, na produkty firmy Ambition :)

Wystarczy, że wpiszecie hasło ZDROWA-JESIEŃ i rabat sam się naliczy.



#myAmbition

4 komentarze:

  1. Potrawa na pewno rozgrzewa :) Jutro postaram się wypróbować przepis i zaskoczyć rodzinę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wkupił się w gusta naszych domowników i potrawa została dodana do listy naszych ulubionych dań. Dzisiaj kolejny raz skorzystam z Pani przepisu, za który bardzo dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, że smakuje i mam nadzieję, że zagości w Waszym menu na dłużej ;)

      Usuń