sobota, 7 lipca 2018

Zapiekany łosoś z pomarańczowym dressingiem i szparagami


Pieczony łosoś

                  
                 Łosoś należy do moich morskich faworytów. Smażony, pieczony, wędzony na ciepło, czy zimno, każda postać tej ryby wprowadza mnie w zachwyt. 
Tym razem jego najprostsza forma i przygotowanie w towarzystwie zielonej sałatki i chrrrupiących szparagów! 



Porcja dla 2 osób


SKŁADNIKI:

350 g łososia
10 sztuk zielonych szparagów
rukola
oliwa z oliwek
2 pomarańcze
koperek
sól himalajska
pieprz kolorowy
1 łyżka miodu



Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Łososia osuszam i przekrawam na pół. Układam na folii aluminiowej. Nacieram solą himalajską i kolorowym pieprzem. Skrapiam sokiem z pomarańczy i posypuję koperkiem.
Plastry pomarańczy układam na rybie i szczelnie zawijam folię w kieszonkę.
Wkładam do piekarnika 20 minut.

Kilka minut przed gotowością łososia, zabieram się za sałatkę.
Szparagi myję, osuszam, odcinam twarde końcówki. Podsmażam na łyżce masła - nie dłużej niż 2-3 minuty ! Powinny być chrupiące ! Na sam koniec lekko solę.

Dwa kieliszki oliwy (ok. 50 ml) mieszam z łyżką płynnego miodu i świeżo wyciśniętym sokiem z połowy pomarańczy ( łącznię z miąższem). Doprawiam solą i pieprzem.

Rukolę, szparagi oraz łososia układam na talerzu i obficie polewam dressingiem.

Smacznie i fit? Da się 😄


Pieczony łosoś



1 komentarz: