niedziela, 27 stycznia 2019

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

           Cukinia to wdzięczne warzywo. Ma mało kalorii i jest lekko strawna. Oprócz tych dwóch zalet ma jeszcze jedną... Możemy zrobić z niej wszystko! Jest idealna w zupach i gulaszach; świetnie się sprawdzi jako zdrowy makaron i w sałatkach; a nawet pieczemy z niej chleby i ciasta! Tym razem cukinia na surowo w formie carpaccio. Bardzo szybki i prosty przepis, który urozmaici każdy obiad, czy kolacje :)
               






SKŁADNIKI:

1 cukinia
1 szalotka
150 g sera feta
oliwa z oliwek
sok z cytryny


Cukinie myję, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam na talerzu. Szalotkę siekam w drobną kostkę. Do oliwy z oliwek dodaję wyciśnięty sok z cytryny i roztrzepuję do momentu aż się połączą. Dodaję szczyptę soli i polewam cukinię. Carpaccio posypuję szalotką i pokruszoną fetą.

Można posypać podprażonym sezamem lub słonecznikiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz