niedziela, 20 stycznia 2019

Grzaniec z czerwonego wina

   
Grzaniec z czerwonego wina


                     Nie ma zimy bez grzańca! Gdy śnieg skrzy się do słońca, a mróz szczypie w poliki. Gdy za oknem leje, wieje i świata nie widać. Gdy jesteśmy przemarznięci aż do szpiku kości. W takich sytuacjach najlepiej sięgnąć po butelkę wina i przygotować pysznie rozgrzewającego grzańca!







SKŁADNIKI:

1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 korzeń imbiru
1 pomarańcza
cynamon
goździki
pieprz
chilli
miód

50 ml krupniku miodowego





Do małego garnka wlewam czerwone wino. Na małym ogniu bardzo wolno podgrzewam, dodaję goździki, szczyptę cynamonu i pieprzu. Gdy wino zaczyna być ciepłe, wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję łyżkę miodu. Mieszam i doprawiam szczyptą chilli i trzema plasterkami imbiru.
Na sam koniec, gdy wino z gara już "paruje", dodaję duży kieliszek miodowego krupniku. Mieszam i podaję w, zagrzanych wcześniej wrzątkiem, kubkach z dodatkowym plasterkiem pomarańczy.

Uwaga! Wino nie może nam się zagotować, bo straci moc, która ma nas rozgrzać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz