wtorek, 12 lutego 2019

Krem z pora

Krem z pora

                      Por to takie warzywo, które niezmiennie mnie zadziwia. Uwielbiam go na pizzy, jako dodatek do pieczonego łososia, jako pasta z twarogiem na kanapkę, a tym razem postanowiłam zrobić zupę krem. Bardzo lubię zupy, w każdej postaci, ale ta? Przebiła nawet kremy z pomidora i buraka! Jest jednocześnie słodka i pikantna, kremowa i intensywna. Wskoczyła na pierwsze miejsce mojego zimowego menu! Przekonajcie się sami ;)



SKŁADNIKI:
(na 2-3 porcje)

3 pory
100g masła
2 ziemniaki
100 ml białego wina
2 łyżki serka philadelphia
1 łyżka miodu
500 ml wody
pieprz biały
sól


Pory myję, oczyszczam z ziemi i siekam. Ziemniaki obieram i kroję w talarki. Na patelni rozpuszczam masło i podsmażam ziemniaki, po chwili dorzucam pora. Gdy ziemniaki się delikatnie zrumienią, wlewam wino. Pozostawiam do odparowania, co jakiś czas mieszając.
Zmniejszam ogień i dolewam 200 ml wody. Duszę aż ziemniaki będą miękkie. Solę i pieprzę. Zostawiam do przestygnięcia.
Gdy warzywa będą letnie, przerzucam całą zawartość patelni do blendera. Dodaję łyżkę miodu i 2 łyżki serka philadelphia (sprawdzi się też serek "twój smak" lub "śmietankowy" z łaciatej). Miksuję na gładką masę.

Krem przelewam do gara i rozcieńczam wodą. Pomału podgrzewam i ewentualnie doprawiam.

Podaję z kruchymi paluchami albo chrupiącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz