Kruche ciasto


Kruche, kruchutkie, chrupiące! Kto uwielbia kruche smakołyki? To idealny przepis na ciasto, którym można zawinąć jabłka albo zrobić wyśmienitą tarte z wiśniami!


SKŁADNIKI:

250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g zimnego smalcu
3 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny
płaska łyżeczka soli

Mąki, cukier i sól mieszam. Dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia i skrapiam sokiem z cytryny aż pojawi się piana. Dodaję masło i smalec podzielone na mniejsze części. Wrzucam żółtka i śmietanę.
Ucieram na jednolite ciasto. Zawijam w folie spożywczą i odkładam do lodówki na minimum półtorej godziny.

Takie ciasto idealnie nadaje się na spód szarlotki, czy sernika lub różnych tart na słono (wtedy nie dodawajcie cukru do ciasta).



Kruche ciasto

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger