Leniwe z suszonymi pomidorami i parmezanem




Wytrawne twarożkowe pierogi leniwe odkryłam stosunkowo niedawno. Okazały się być pyszną alternatywą dla tradycyjnych kopytek! Najlepiej smakują na drugi dzień, przysmażone na patelni. Idealna opcja dla leniuszków, którzy chcą mieć obiad z głowy na dwa, a nawet trzy dni ;)


SKŁADNIKI:

1/2 słoika suszonych pomidorów (w oleju)
kilka gałązek świeżego oregano
świeżo mielony pieprz
płatki peperoncino (opcjonalnie)
oliwa (u mnie truflowa)


Leniwe pierogi robie z tego przepisu.

Pomidorów nie odsączam z tłuszczu. Kroję w kostkę. Rozgrzewam suchą patelnie. Dodaję pomidory w oleju i  kluseczki, przysmażam na złoty kolor. Doprawiam solą i pieprzem.
Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach.

Kluseczki wykładam na talerze, posypuję parmezanem i polewam oliwą. Układam listki oregano dla wzmocnienia smaku.



Kluski leniwe

Pierogi leniwe



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger