Ajwar z pieczonej papryki i cukinii




SKŁADNIKI:

1 cukinia
3 papryki
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka


Cukinie i papryki myje i osuszam ręcznikiem papierowym. Układam na patelni grillowej lub wkładam do piekarnika z funkcją grill.
Grilluje do momentu przypieczonej, ciemnej skóry, co jakiś czas zmieniając pieczoną stronę.
Gdy czuję, że warzywa są miękkie, wyciągam je i daje im 20 minut na przestudzenie.
Po tym czasie obieram skórę. Środek cukinii kroję na mniejsze części i przekładam do miski. Usuwam gniazda nasienne i nasiona z papryk, kroję w większą kostkę i dodaję do cukinii.
Cebulę kroję drobno, a ząbki czosnku przeciskam przez praskę.
Solę i pieprzę. Do smaku dodaję ostrą paprykę lub harrisę.

Wszystko razem miksuje blenderem ręcznym lub kielichowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger