Pancake, czyli puchaty naleśnik



Rzadko mam ochotę na słodkie śniadanie, ale najdzie mnie na takie puchate naleśniczki. Z urobionym twarożkiem i domową konfiturą z pożyczki smakują wybornie!




SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego pitnego
70g masła
1/3 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka soli


Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, sól, proszek do pieczenia, jaja i jogurty. Masło kroję na drobną kostkę i dorzucam do reszty składników. Miksuję na gładką masę. Odstawiam na 30 minut.
Placuszki smażę na suchej patelni na średnim ogniu (pod przykryciem lepiej wyrosną!).

Podaję ze słodkim twarożkiem i konfiturą z porzeczki.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger