Poll roti, czyli srilańskie chlebki do curry


Curry to jedna z moich ulubionych potraw! Uwielbiam curry za jego prostotę. Ostrość przeplatana słodyczą mleczka kokosowego... Warzywa przegryzane soczystym kawałkiem mięska... Wszystko podbite cytrusowo pachnącą kolendrą i skropione sokiem z limonki. A najbardziej lubię maczać chleb w sosie i wylizywać talerz do ostatniej kropelki! Do tego idealnie sprawdzają się srilańskie chlebki z wiórkami kokosowymi i pikantnym chilli, a przepis jest banalnie prosty!



SKŁADNIKI:

1 czerwona cebula
1 zielona papryczka chilli (opcjonalnie)
250g mąki
2-3 łyżki oliwy
50g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
woda


Cebulę kroję w kosteczkę. Papryczkę siekam jak najdrobniej. Dodaję wiórki kokosowe, mąkę, sól i oliwę. Mieszam i stopniowo dolewam wodę do połączenia składników. Ciasto nie powinno być za suche ani zbyt mokre.

Smażę na rozgrzanej, suchej patelni po kilka minut z obu stron.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger