Najlepsze curry rodem ze Sri Lanki


Jedyne w swoim rodzaju. Pikantne, intensywne w smaku i zapachu. Pyszne! Curry z bakłażanem i piersią z kurczaka to idealne danie na każdą pogodę, na każdy nastrój i każdą okazję. Jest boskie! Cała nasza rodzina jest od niego uzależniona ;) A przepis pochodzi prosto ze Sri Lanki!



SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka
1 bakłażan
3/4 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
65g cieciorki z puszki
1/2 papryki czerwonej
400ml mleczka kokosowego
400g pomidorów krojonych
12g świeżego imbiru
1/2 cytryny
1,5 łyżeczki kurkumy
30ml oliwy z oliwek
2 płaskie łyżki curry (mieszam dwie różne ostrości)
1 płaska łyżka garam masala
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kardamonu
8-10 suszonych liści curry (lub 3-4 liści laurowych)
1 szczypta trawy cytrynowej
1 i 1/2 łyżka masła klarowanego



Bakłażana kroję w kostkę, przekładam do misy, marynuje w oliwie i kurkumie. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i piekę bakłażana 15 minut.

Na petelni rozgrzewam masło klarowane. Przysmażam cebulę pokrojoną w piórka, starty korzeń imbiru i rozgnieciony czosnek. Gdy składniki się przyrumienią, wrzucam przyprawy i wszystko mieszam z tłuszczem.

Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie. Obtaczam go w przyprawach i tłuszczu, smażę krótko.

Dodaję paprykę pokrojoną w słupki i pomidory w puszce. Przyprawiam łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Dodaję bakłażana i odcedzoną cieciorkę. 

Całość zalewam mleczkiem kokosowym. Kontroluję smak, sprawdzam, czy potrzebuję którejś przyprawy więcej (zazwyczaj chodzi tu o ostrość lub słoność sosu). 

Wszystko razem dokładnie mieszam i zostawiam na małym ogniu przez 15-20 minut, aby smaki się ładnie połączyły i żeby zredukował się płyn. 

Posypuję dużą ilością posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry.

Podaję z ryżem lub chlebem.

Idealnie smakują z chlebkami naan i  srilańskimi poll roti.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger