Sałatka panzanella



Lato kojarzy mi się z soczystymi, słodkimi pomidorami. Gdy nadchodzi fala upałów, to właśnie ta sałatka przychodzi mi na ratunek. Jest szybka, łatwa w przygotowaniu i pyyyyszna! Jest niezawodna na niespodziewanych gości, na grilla, do obiadu i jako lunch pudełkowy do pracy.


 Przepis na jedną porcję!


SKŁADNIKI:

1/2 pomidora malinowego

10 kolorowych pomidorków koktajlowych

1 kromka chleba

1 ząbek czosnku

1/4 cebuli

1 łyżka kaparów

2 rzodkiewki

6 listków bazylii

1 łyżka tartego parmezanu

oliwa z oliwek 

sól, pieprz


Chleb kroję w kostkę, mieszam z oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Smażę na patelni około 10 minut aż grzanki będą złote i chrupiące.

Pomidory kroję w różne kształty. Dodaje kapary, posiekane rzodkiewki, piórka z cebuli, parmezan.

Doprawiam solą, pieprzem i polewam oliwą extra virgin.

Ciepłe grzanki wrzucam do sałatki i mieszam. 

Posypuję świeżymi listkami bazylii.

Podaję z lekkim, schłodzonym białym winem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger