Sałatka ziemniaczana z ajwarem


Ten przepis to totalna fantazja z mojego ostatniego wyjazdu na Chorwacje. Pod wpływem chwili powstała pyszna sałatka ziemniaczana, zupełnie inna niż te popularne w Polsce. Najważniejsza jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek -  nie traktujemy jej tutaj jak sos, ale jak przyprawę, która jest naszą "wisienką na torcie".


SKŁADNIKI:

  • 1 słoiczek ajwaru
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
  • oliwa extra vergin
  • zielone oliwki lub kapary
  • szczypta wędzonej papryki i/lub pieprzu cayenne
  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków


Ziemniaki obieram. Wodę zagotowuję, solę i pojedynczo wrzucam ziemniaki do wrzątku. 

Ajwar dokładnie mieszam z łyżką majonezu. 

Oliwki lub kapary odsączam i siekam drobno. 

Natkę pietruszki myję, osuszam i również siekam, jak najdrobniej.

Gdy ziemniaki są miękkie (po około 20-25 minutach), odsączam je z wody i zostawiam na 15 minut do ostygnięcia. Następnie kroję je na mniejsze części (jeśli ziemniaki są mniejsze, wystarczy mocno potrząsnąć garnkiem, aby się lekko rozbiły). 

Dodaję sos i oliwki/kapary do ziemniaków i mieszam tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony ajwarem.

Układam połowę ziemniaków w misce. Równomiernie rozkładam na nich połowę rozdrobnionego tuńczyka z puszki. Posypuję przyprawami i polewam delikatnie gorzką oliwą extra virgin. 

Układam drugą warstwę ziemniaków, tuńczyka, przypraw oraz oliwy. 

Na koniec obsypuję dużą ilością natki pietruszki i świeżo mielonego pieprzu. 

Podaję z dobrze schłodzonym białym winem, np. chorwackim Graseviną lub Posipem.


Sałatka sprawdzi się dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest idealna w upalne dni, jako szybki i leniwy obiad. 

Tuńczyk nadaje sałatce charakteru, ale można go pominąć i takie ziemniaczki zaserwować do tradycyjnego obiadu ze schabowym, czy mielonymi lub do pieczonej ryby. Świetnie sprawdzi się również, jako dodatek do dań z grilla. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger