Cukinia w curry - smak lata zamknięty w słoiku




Cukinia ładnie obrodziła w tym roku. Przez okres wakacyjny dodaję ją do wszystkiego i przygotowuję w każdej formie. Nieważne - zapiekana, gotowana, grillowana - zawsze potrzebuje dobrego doprawienia, ponieważ sama w sobie jest delikatna i często określana jako "bez smaku". 

Prawda jest taka, że im młodsza tym lepsza. Nie należy długo czekać na zerwanie jej z krzaczka. Niejednokrotnie, jednak warzywo to rośnie tak szybko, że nagle okazuje się, że mamy przed sobą giganta, a ten żeby był smaczny to trzeba się o to postarać. 


SKŁADNIKI:

2 kg cukinii

2 cebule

1,7 l wody

360 ml octu 10%

450g cukru

50g soli

20g curry mild

10g kurkuma

ziarna pieprzu

ziarna gorczycy

trawa cytrynowa

liście lubczyku lub oregano


Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć - ja włożyłam do zmywarki na program 60 stopni.

Cukinie umyć, osuszyć i pozbyć się końcówek. Pokroić w półksiężyce - jeśli cukinia jest bardzo duża, należy wyjąć z niej miąższ z pestkami.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.

Do każdego słoika wrzucić kilka ziaren gorczycy i pieprzu, dodać pół łyżeczki trawy cytrynowej i kilka listków lubczyku lub oregano. Przyprawy przykryć łyżką cebuli. 

Wodę, ocet, cukier, sól, curry i kurkumę połączyć i zagotować.

Słoiki należy ciasno wypełnić cukinią, a następnie zalać gorącą zalewą i zakręcić. 

Piekarnik nagrzewam do 130 stopni. Słoiki układam na blasze i pasteryzuję na sucho około 40-50 minut.

Gorące słoiki ostrożnie odwracam do góry dnem - układam je obok siebie na blacie i zostawiam do ostygnięcia. Zimne słoiki przechowuje w ciemnym i chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger