Tagliatelle al ragù - wersja odchudzona


Totalnie zimowy makaron to ten w wersji z wołowiną i dużą ilością oliwy, ale dzisiaj coś mniej obciążającego nasze wątroby! Sos jest pyszny i można go nazwać lekkim, w porównaniu do wersji tradycyjnej ;) Pokochają go dzieciaki i dorośli, czyli wszystkie brzuchy będą zadowolone !


 SKŁADNIKI:

1 marchewka

2 łodygi selera naciowego

1 cebula

600g mielonego mięsa z indyka

100g chudego boczku

500ml passaty pomidorowej

250-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

100 ml mleka

100 ml czerwonego wina

sól i pieprz

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka suszonej bazylii


Warzywa kroję w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmażam cebulę ze szczyptą soli.

Gdy cebula zmięknie, dodaję czosnek, seler i marchewkę. Smażę na średnim ogniu, dopóki warzywa będą ładnie zrumienione.

Usmażone warzywa przekładam do miski.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony drobno boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaję indyka i dwie duże szczypty soli. Przez pierwsze 5-10 minut nie mieszam mięsa, aby dobrze się zrumieniło z jednej strony (mięso może się lekko przypalić i przykleić do patelni/garnka, gdy zalejemy go płynami, wszystko się ładnie odklei). Następnie energicznie mieszam. Dorzucam przyprawy.

Dodaję warzywa i zalewam passatą pomidorową. 

Dodaję wino i czekam aż odparuje. 

Do sosu wlewam bulion i mleko. Zmniejszam ogień na minimum. Płyn musi się zredukować. Trwa to około 30 minut. Doprawiam - dodaje mnóstwo pieprzu i po troszkę soli. Można dodać też pieprzu cayenne lub płatków peperoncino

Nastawiam wodę na makaron.

Makaron gotujemy al dente.

Mieszamy z sosem i podajemy w głębokich talerzach, posypane parmezanem i natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger