Domowe Pieguski




Na osłodę tych ponurych, mglistych dni. Na ten szary listopad. Każdy z nas kocha pieguski, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami. Dzisiaj możecie zrobić je w domu, wystarczy kilka składników i 60 minut cierpliwości ;)


SKŁADNIKI:

130g mąki pszennej
100g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
50g cukru
200g czekolady ciemnej
100g prażonych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli

Mąkę i proszek przeciąć do miski. 
Masło pokroić na mniejsze kawałki.
Orzechy laskowe posiekać. 
Czekoladę pokroić w małą kostkę. 
Wbić jajo.
Wszystko razem wymieszać i zagnieść. 

Tak przygotowaną masę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 40 minut.
Przygotować blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki.
Powstałe kulki, delikatnie spłaszczyć i ułożyć na blasze, zachowując kilka centymetrów odstępu. Pod wpływem ciepła masa się rozleje i utworzą się ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger