Indyjskie chlebki naan

 



Pyszne, chrupiące, aromatyczne chlebki, które idealnie sprawdzą się do obiadu, na kolacje, czy przy grillowym ucztowaniu. Najlepsze lekko przypalone, podane do intensywnego gulaszu typu indyjskiego, czyli słynnego curry. Sprawdzą się też, jako zagrycha do ogniska z kiełbaskami albo kanapki na szybkie śniadanie.


SKŁADNIKI:

450g mąki pszennej

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 saszetka drożdży instant

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

100ml wody


Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jogurt, czarnuszkę i drobno posiekany czosnek. 

Do kubka z wodą dodać cukier. Wsypać drożdże i wymieszać. Odczekać 15 minut aż drożdże zaczną pracować.

Dodać zaczyn do mąki. Zagnieść na ciasto - konsystencja powinna być dość twarda, nie klejąca.

Uformować kulkę i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - 40 minut.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 7-8 równych części. 

Następnie oprószyć blat mąką. Rozwałkować cienko placki i piec na suchej, mocno rozgrzanej patelni.

Ciasto zaczyna się lekko podnosić i tworzą się bąbelki powietrza. Po 3-4 minutach obrócić placek na drugą stronę i piec do zrumienienia.

Ciepłe chlebki smaruje masłem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Chlebki idealnie smakują maczane w pikantnym curry lub podane do gulaszu.




1 komentarz:

  1. Chlebki wyglądają pysznie :). A tło dla nich jest w pięknych barwach :).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger