Kopytka dyniowe - rozpływają się w ustach!

 



Każdy łasuch na mączne pierogi, kluski, kluseczki, makarony będzie dzisiaj zadowolony! Przedstawiam przepis na bardzo delikatne, pomarańczowe kopytka. Cudownie smakują podane z kozim serem i natką pietruszki, a dla maluchów będą cudowne omaszczone masełkiem lub oliwą. 


SKŁADNIKI:

400g ugotowanych ziemniaków

150g puree z dyni

100g mąki pszennej + dość sporo do podsypania

1 jajko

sól

50-70g masła


Zagotować wodę i dodać do niej umyte ziemniaki w skórkach. Gotować do miękkości. Odcedzić.

Gdy będą lekko ciepłe obrać ze skórek. Przecisnąć przez praskę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Dodać puree z dyni, sól, jajko i przesianą mąkę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 

Urywać po garści powstałej masy. 

Na mocno obsypanym mąką blacie, formować długie wałeczki o grubości palca wskazującego (można grubsze). Kroić kawałki na około 2 cm.

W garnku zagotować posoloną wodę. kopytka wrzucać na wrzątek na 2-3minuty lub do wypłynięcia (naprawdę bardzo krótko, żeby się nie rozgotowały!)

Wyławiać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.

Podawać omaszczone masłem w towarzystwie sera koziego lub roquefort. 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger