Toskański makaron w dyniowym sosie z pomidorami



Szybki i bardzo prosty makaron dla każdego! Przez lekko słodki smak mleczka kokosowego, nawet dzieciaki go pokochają. Jeśli jesteś fanem chilli, dodaj go ile chcesz! W końcu dynia kocha chilli ;) Smacznego!


 SKŁADNIKI:

350-400g suchego makaronu penne

1 szklanka puree z dyni

200 ml mleka kokosowego (tłustego 80%)

1-2 szalotki

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki tymianku

0,5 łyżeczki cząbru

1 płaska łyżeczka pieprzu białego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1-2 pomidory pokrojone w kostkę

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól


Czosnek drobno posiekać. Szalotkę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. 

Dodać dynię i mleczko kokosowe. Dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Ugotować makaron al dente - odlać pół szklanki wody z makaronu.

Dodać do sosu makaron i pokrojone pomidory. 

Wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć go wodą z makaronu.

Sos powinien być aksamitny, gładki, nie suchy i lepki.

Podawać gorące, posypane ulubionym twardym serem.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © Kuchnia Zakrapiana Winem , Blogger